Alla inlägg den 27 april 2009

Av Lisbeth - 27 april 2009 21:36

Foto: MICAEL JOHANSSON.
Kära Eva1, Eva2, Marianne, Marketta, Ann-Kristin, Mimmi och Lena.  Plus 2 till som jag inte vet namnen på - jag hoppas någon gång få glädjen att träffa er var och en, skaka hand och liten kram. Ni har gjort mig väldigt glad och lite rörd... känner mig alldeles varm om hjärtat!

Tack, tack alla!

Det sötaste som finns är en collievalp - den här fina blå från Steadwyn tillägnas er.

Av Lisbeth - 27 april 2009 14:09

... som ger fler möjliga tolkningar för att nå engagemang hos uppfödarna och därmed solidariet till besluten som fattas."



SKK:s avelskommitté består av 5 förtroendevalda. Knutna till AK är två anställda agronomer, Helena Rosenberg & Karin Drotz.

Ur Minnesanteckningar SBK:s RAS/RUS-träff 5 april 2009, SKK:s avelskonsulent Helena Rosenberg.


"Utvärdering av rasklubbarnas rasspecifika avelstrategier skall ske årligen och redovisas i verksamhetsberättelsen. Syftet skall vara att jämföra mål och strategier mot utfall samt att hålla ögonen på och minska förekommande inavelsfrekvens är de viktigaste uppgifterna."..."Det är viktigt att klubbarna arbetar med resonerande frågeställningar som ger fler möjliga tolkningar för att nå engagemang hos uppfödarna och därmed solidaritet till besluten som fattas."..."Det får aldrig bli brist på genetisk variation på grund av begränsningar i hälsprogram."

Detta bl.a är vad SKK önskar av rasföreningarna.


Det går inte att utläsa någon sådan önskad redovisning av RAS i verksamhetsberättelsen för Collieklubben. Där noteras att RAS är viktigt och fortskriver samt hänvisas till avelspolicyn (det är väl inte samma sak?) där rapporter publiceras i tidningen samt på hemsidan.


Däremot går det att bli fundersam över såväl syfte med som ufall av hemsidans statistik. Av årets kullar (hittills 19 kullar) är det 7 som uppfyller krav för hänvisning.

Är det då fel på rasen, föräldradjuren, uppfödarna, föreningen eller hänvisningskraven i sig? Något glapp måste det vara mellan karta och verklighet. I aktuellt läge är svårt att här hitta värdegrunden för "resonerande", "engagemang" och "solidaritet".

Ovido - Quiz & Flashcards