Alla inlägg den 2 april 2009

Av Lisbeth - 2 april 2009 11:12

Champion Kennelgarth Viking



Här kommer lite pärlor framvaskade ur en annan skotsk ras - en värld där det råder trivsel och samförstånd. Här publicerade med en särskild hälsning till de nya läsare som tittat in och börjat kommentera!

De flesta som tittar in på skottebloggen har säkert redan läst visdomsorden, publicerade i Skotte-Nytt och Hundsport Special, från världsberömda uppfödaren Betty Penn-Bull, Kennelgarth skotska terriers. Men de de tål att upprepas! Här är de fem första:



1 Tänk på att hundar är levande varelser med sinnen, behov och känslor och att deras välbefinnande, hälsa och glädje är ditt ansvar. Det måste vara det du tänker på först och är betydligt viktigare än andra faktorer såsom ära, berömmelse eller annan materiell upphöjelse.



2 Ingen är tvingad att hålla sig med djur, så se till att du gör det av rätt anledning. Det är både ett privilegium och ett åtagande, men det ger också mycket tillbaka.



3 Ha trevligt med dina hundar och gläd dig åt hur fantastiskt det är att kunna dela ditt liv med sådana fascinerande djur.



4 Försök att bemöda dig om att följa alla skrivna och oskrivna lagar om god hundhållning så att varken du eller dina hundar vanärar sporten.



5 Sätt värde på andra människors bidrag till hundsporten, vare sig de är uppfödare, utställare, domare, journalister eller rätt och slätt hundägare eller folk som tycker om hundar. Tillsammans bildar de en grupp som du också tillhör.

Av Lisbeth - 2 april 2009 06:51

Det kan knappast undgått någon att collie är i högsta grad på tapeten. Striden om collien rasar med oförminskad styrka; skrivelser författas, motskrivelser avfyras... Att säga att åsikterna divergerar måste vara The Understatement of the Year... motsättningarna är avgrundslika!







Så här kan man ju inte ha det!








Att det finns åsiktsskillnader inom en ras är naturligt, kanske också sunt, då det bidrar till en hälsosam konkurrens.








Men det här... leder inte till något gott.








Ska vi försöka bena ut det hela så vill företrädare för "aktivistsidan" påtala att ljudkänslighet och andrar rädslor ökar i förskräckande omfattning. De mest rabiata åsiktsföreträdarna ingår i en liten manipulerande klick utanför beslutsfattandet men har ändå ett betydande inflytande. De alltmer monomana och förfördelade aktivisterna är inte mottagliga för några som helst argument och vägrar ta till sig fakta. Standardbotemedel enligt aktivisterna är styrd avel och instrumentet är mentalbeskrivning - MH. Det är den officiella versionen. Fast det bakomliggande skälet verkar mest vara personligt färgat i syfte att "bli av med" framgångsrika och på så vis misshagliga uppfödare. Mer MH, bruks och en aktivare collie alltså.









Å den andra sidan menar "traditionalisterna" att detta inte är riktigt och att en styrning mot en collie hund med mer motor ger "övertempererade" hundar.








Hur ligger det till?








Jag har inte sett något dåligt temperament på collie - ja, förr för 15-20 år sedan då såg man s k golvrädda hundar. Frågan är ju om de såg ordentligt...








När jag intervjuade FCI-ledamoten Kari Järvinen i höstas sa han bl.a så här:








- Det finns en uppfattning, och då inte minst i förhållande till media, att alla incidenter med hundar beror på dåliga ägare, att ”farligheten” inte är hundens fel, utan ägarens. Detta är bara delvis sant. Lika väl som vi med avel kan förändra hundarnas utseende, kan vi med avel styra de mentala egenskaperna. Vi som dömer ofta och över hela världen, vi ser när en sådan förändring sker, ibland till det bättre, ibland är det starka försämringar. Collie, t.ex var under många år påfallande svag mentalt. Nu är det sällan som man ser en nervös collie. Det var tidigare mycket problem med röda cocker spaniels. Där fick man akta fingrarna! Nu har vi istället fått in mycket skärpa i en del raser, t.ex boxer och rottweiler. Uppfödarna har avlat på hundar som passar provreglerna.




Om det är på detta vis som traditionalistförespråkarna hävdar; att det ensidiga förlitandet på MH snarast är kontraproduktivt; att tvärtom det skulle bidra till en försämring av rasens egenskaper såsom de beskrivs i standarden (inom parentes sagt, man får utgå från att läsförståelsen är utvecklad? Eller är det lättare att sätta kryss i protokoll? FCI:s standard: "Långhårig collie utstrålar stor skönhet, värdighet och fysisk harmoni." Helhetsintryck Uppförande/karaktär: "Rasen ska vara vänlig till sinnelaget utan spår av nervositet eller aggressivitet." - slut på parentesen) att det leder till att collies blir aggressiva, bråkar i ringen, gör utfall, inte kan koppla av - exempelvis det framtidshopp som visade upp sig på utställning nyligen; var helt omöjlig att styra, hade skällt, hoppat, gjort utfall mot andra hundar och även mot ägaren! Direkt efter kvalitetsbedömningen försvann ägaren och gick inte in i ringen i för fortsatt tävlande, trots att det är mot bestämmelserna. Hunden har naturligtvis ett utmärkt MH, men är det denna typ av collie man vill ha?




Det vore bättre om traditionalisterna kunde samla sig och anlägga moteld. SKK har inget intresse av att tredje världskriget utbrutit i en stor ras som collie, det har betydande smittorisker och dessutom är det KF i år. Alltså bort med collie från dagordning!




Jag har en plan...




Om det är på så vis som många uppfattar; att styrningen via MH mot en aktivare collie leder till ett ökat antal hundar från "brukslinjer" som får rapporteringkod A när de är ohanterliga och/eller bits - då vore det intressantare att komma med fakta än med subjektiva synpunkter.




Då allt nuförtiden är datoriserat är det lätt att samla in fakta om detta och presentera materialet för SKK/CS.



Någons världsbild må kanske rasa men det kan det väl vara värt...









Ovido - Quiz & Flashcards