Direktlänk till inlägg 27 april 2009

"... resonerande frågeställningar ...

Av Lisbeth - 27 april 2009 14:09

... som ger fler möjliga tolkningar för att nå engagemang hos uppfödarna och därmed solidariet till besluten som fattas."



SKK:s avelskommitté består av 5 förtroendevalda. Knutna till AK är två anställda agronomer, Helena Rosenberg & Karin Drotz.

Ur Minnesanteckningar SBK:s RAS/RUS-träff 5 april 2009, SKK:s avelskonsulent Helena Rosenberg.


"Utvärdering av rasklubbarnas rasspecifika avelstrategier skall ske årligen och redovisas i verksamhetsberättelsen. Syftet skall vara att jämföra mål och strategier mot utfall samt att hålla ögonen på och minska förekommande inavelsfrekvens är de viktigaste uppgifterna."..."Det är viktigt att klubbarna arbetar med resonerande frågeställningar som ger fler möjliga tolkningar för att nå engagemang hos uppfödarna och därmed solidaritet till besluten som fattas."..."Det får aldrig bli brist på genetisk variation på grund av begränsningar i hälsprogram."

Detta bl.a är vad SKK önskar av rasföreningarna.


Det går inte att utläsa någon sådan önskad redovisning av RAS i verksamhetsberättelsen för Collieklubben. Där noteras att RAS är viktigt och fortskriver samt hänvisas till avelspolicyn (det är väl inte samma sak?) där rapporter publiceras i tidningen samt på hemsidan.


Däremot går det att bli fundersam över såväl syfte med som ufall av hemsidans statistik. Av årets kullar (hittills 19 kullar) är det 7 som uppfyller krav för hänvisning.

Är det då fel på rasen, föräldradjuren, uppfödarna, föreningen eller hänvisningskraven i sig? Något glapp måste det vara mellan karta och verklighet. I aktuellt läge är svårt att här hitta värdegrunden för "resonerande", "engagemang" och "solidaritet".

 
 
Anita

Anita

27 april 2009 17:57

Hej Lisbeth! Kan säga så här, idag har vi inga krav på att ögonlysa våra hundar vid 1 år men det kravet finns för valphänvisning. Har du allt utom ögonlysningen så är det ingen valphänvisning. Då har du också ett rött märke för att du inte uppfyller hälsokraven. Har du 5 på skotten på mh så har du rött kryss för du uppfyller inte kraven MEN har du "bara" en 2:a på utställning så uppfyller du kraven. Exteriört får hundarna se ut hur som helst egentligen bara dom har lyst ögonen och har 5 på skott så är allt ok. Vi vill ha minst ck på utställning för valphänvisning eftersom då har du en rastypisk collie men det godkänns inte av collieklubben.
Jag har själv haft 1 kull på valphänvisning och kommer aldrig att ha det igen för det ger då ingen valpköpare. Om jag aldrig haft collie och vill ha en inte går jag in på klubbens hemsida för att söka där inte och de som söker där är nog bara bruksare och jag lovar ingen vill ju köpa en utställningscollie för att köra bruks inte. Oj förlåt jag har ju en som köpte 2 och jobbar stenhårt för att tävla med dom...hon har ju sin blogg med killarna! Sen blir det ju spännande nu när Asta (hon du har på bilderna med vallning) kanske ska bli farmor här i huset...fast någon valphänvisning ska vi inte ha heller och förresten vi får ingen...vi uppfyller inte kraven! Jag hoppas att kravet på ck en dag blir verklig och att vi då kan komma en en fullvärdig hund.

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

tant Karin

27 april 2009 21:03

Håller med Anita. Det finns ingen mening ed att försöka leta fel på en frisk hund. När så många kullar inte uppfyller SCK kraven
så måste det ju vara fel med kraven.Eller kanske det är fel på en del valpköpare som skulle ha en amstaff i stället? Å andra sidan så kan man strunta i valphänvisandet för valparna blir sålda ändå. När man löser på ett forum hur det resoneras från enhundsägarna så inser man ju att detta är världens spel fär gallerierna.Tydligen är det ju akwardianerna som får mest problem med sina hundar, de "kastar" sig mellan mattorna som en skrev och är så fulla av rädslor. Har aldrig hört om någon collie som är så rädd, men tydligen är det vanligt bland akwardianerna... vilket ju säger allt!

 
Ingen bild

Ulf

27 april 2009 22:48

Ur Helena Rosenbergs anteckningar - "Det får aldrig bli brist på genetisk variation på grund av begränsningar i hälsoprogram" !!! Hon talar om något så allvarligt som hälsoprogram och SCK sitter och begär inskränknigar p g a MH!! Prata om att ha fel i prioriteringen ! Är det ingen som har diskuterat den gamla frågan om en Brittisk vallhundsklubb men SBK för att inte tala om SCK går väl i taket om sådana funderingar börjar komma fram.

 
Ingen bild

Ulf

27 april 2009 22:52

PS. Varför skulle man vara intresserad av SCK:s valpförmedling ? De arbetar ju mot uppfödarna och man kan fundera över om det är rätt köpare man ev. får kontakt med.

 
Anja

Anja

28 april 2009 00:58

Hej.
SCK jobbar inte för medlemmarna och absolut inte för oss uppfödare vars stora intresse är utställningar i större sammanhang än bara på någon pluttig SBK utställning i det gröna gräset, där inte ens hala golv eller öronbedövande ljud finns. Speciellt inte om man dessutom inte uppfyller deras RAS krav hela tiden. Tvärtom då blir man från SCK
utpekad t o m till SKK som oseriös uppfödare
oavsett att man gjort verkligen stor PR för den svenska collien i den övriga världen.

Här i svenska sandlådan blir man m e m hatiskt bemött att man tex vunnit på WDS ,Collie SM och på andra stora internationella utställningar eftersom just dessa hundar skulle vara rena "stackars hundar utan att kunna leva ett fullvärdigt vardagsliv" då de tyvärr inte råkat få de rätta kryssen av olika anledningar i sina MH på 30-40 minuter i sitt liv. Men att de är de mest ljuvliga, sociala, orädda, skott-smällarfasta här hemma och i det övriga samhället fungerar till ällmänhetens beundran, räknas ju inte.
De är stämplade livet ut.

Vill skvallra lite, som jag egentligen tycker väldigt illa om . Men tyvärr måste jag få säga vad nu senaste tidens flera valpköpare som ringt, har undrat, om man vågar köpa en colliehane ? !!!
Detta pga att de själva och så många andra hundägare i deras bekantskapskrets har sett
hur just colliehanarna skulle vara speciellt
hundaggressiva bla. Och även uppför sig illa
överhuvudtaget.
Vad säger man då ?
Jaa, naturligtvis är det i första hand en fråga om "ledarskap" ända från början som valp , var mitt svar. Så är det ju också.

Sen kanske också frågan om vilka egenskaper
uppfödarna prioriterar hos sina hundar.
Men då måste man som uppfödare vara väldigt medveten och noga,till vilka man säljer sina valpar med anlag lite över det vanliga colliementalitet.
Vad jag ville och kunde luska ut var, att dessa
hundar kom från s.k brukscolliekennlarna.
Dom här tråkiga frågorna ang. collies har jag inte fått tidigare.
Däremot ingen har någonsin undrat om collien skulle vara en ovanligt rädd hund !!!! Som SCK och många hävdat och hävdar fortfarande baserad på MH resultat.
Tvärtom tycker de flesta presumtiva valpköpare att collien tycks vara en älskvärd,familjevänlig, sund och frisk hund enligt deras bekanta och bekantas bekanta. Välanpassad och utan större problem utan att jag själv påverkat dem.

Det ser ut att den dåliga propagandan ang collien och deras omåttliga räddslor ( mätt med MH) sen decennier trots allt inte bitit sig fast hos allmänheten.Tvärtom Då de sett /ser hur trevlig collien är utom dessa övertemperedade, som förhoppningsvis är i minoritet.
Trots allt för mig och jag tror för många andra också är frågan bla gällande MH med avbrytet resultat eller dåliga kryss i protokollet ,om detta helt ska styra aveln ?

Speciellt när dessa hundar är helt suveräna
i vardagslivet,mycket sociala med vuxna,barn,orädda på golv,i stadslivet att åka tåg, buss,besöka glatt vet , lyckas högt på stora inomhusutställningar oavsett golvunderlag etc.
Ska dessa uteslutas från aveln, som vår rasklubb helst vill göra ?
Hoppas att SKK har mer vett.
Får väl ta mig ett gäng "bonnhundar" till SKK:s
högkvarteret att bevisa hur rädda/orädda dessa "stackare" egentligen är.
Ha det så gott i vårvärmen.





http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

Huggormen

28 april 2009 07:06

Anja, det är inte dina, din typ av hundar, som avses när det talas om rädslor, och de "som får hoppa mellan mattor", eller leva på hallmattan hela sitt liv. Likaså hundar som visar aggressivitet av rädslor. Det är jag ganska säker på :-), men de här tråkiga colliehundarna finns, dessutom ser de alltsom oftast inte ut som collie skall göra enligt standarden heller! En collie skall väl inte se ut som en show-show med 90 grades vilkel i stopet, intryckt nos, intryckta ögon i den stora bulliga pälsen. Knappast att öronen syns. Det är dessa som jag sett vara mest golvrädda och varit otillgängliga med svansen mellan benen, ja t.o.m bitit domare (med rapp.A) i utställningsringen. Collien skall visa sig med sabelformad svans i stående ställning, men sabelformen skall inte var inåt magen!
Det är min objektiva iaktagelse i alla fall.

Sedan skall man naturligtvis inte generalisera, men de finns dessa trista exemplar som absolut varken beter sig, eller ser ut som en klassisk, vacker collie - såsom vi sett på bilderna här i bloggen! Tycker verkligen om de hundar som visats upp på bilder här:-)
Har dock sett många bilder från hemsidor, där colliehundarna ser rent sakt bedrövliga ut! Har ett par skräckexempel som borde presenteras här, då kan man se skillnaden:-(

Lisbet, jag kan separat sända dig några länkar får du se vilken ras du tycker de liknar ;-)

 
Ingen bild

Lena

28 april 2009 12:48

För min del tycker jag det är väldigt missvisande att collieklubben inte nämner vad som faktiskt fortfarande gäller för registrering av våra valpar på SKK.
Dessutom är SKK:s valphänvisning på gång och vi är många som uppfyller SKK/SBK:s krav om känd mental status,höfter m.m, som fortfarande gäller!
Läser man bara på SCK:s hemsida kan man tro att det är många som bryter mot reglerna med tanke på all rödmarkering m.m som visas.
En klubb som verkligen i klartext redovisar vad som gäller för registrering resp.valphänvisningen är klubben för riesenschnauzer. Heder åt den rasklubben.
/Lena

 
Anja

Anja

29 april 2009 08:03

Hej Huggormen.
Överdrifter finns det åt båda hållen gällande utseende, uppförande etc.

Men tyvärr vår rasklubb var bla inte sen att
påpeka, utpeka att speciellt en uppfödare valde
si och så många gånger att inte följa deras RAS i sin uppfödning.
Oavsett att "hälsokraven" var väluppfyllda.

En glad nyhet från Ada i Norge att Steadwyn Fashion's Black Witch i helgen hade fått sitt tredje cert,BIM på deras specialutställning.Hon saknar tyvärr det stora certet för att bli champion. Hon är förresten kullsyster till Ch WW-08 winnaren.


http://www.steadwyn.se

 
Jeanette

Jeanette

3 maj 2009 17:55

Avelspolicy & SCK, ja vad ska man säga??

Jag personligen har försökt få svar från SCK varför man nominerar någon till Hamiltonplaketten som inte följer SCK's fantastiska avelspolicy, det rimmar väldigt illa i mina öron!

Dessvärre så vägrar SCK svara på min fråga, vad det nu kan komma sig?

http://www.oneways.net

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards