Direktlänk till inlägg 24 april 2009

Vallanlagstest för collie?

Av Lisbeth - 24 april 2009 13:51

En försynt fråga; ordnas det vallanlagstest för collie?
På den tiden då jag var mer aktiv i Specialklubben för Västgötaspets vill jag påminna mig att klubbens vallanlagstest var något av det roligaste jag (och hundarna!) varit med om!
Det var visserligen kor som hundarna prövades på - västgöten är ju boskapsvallare - men det går väl att ha annan art av provdjur?
Det vara fascinerande att se hur de slumrande vallanlagen lätt väcktes till liv. Min stamtik Ada - Ch Fennican Glada Gladiolus - hade garanterat aldrig sett en kossa i sitt ettåriga liv, men det tog inte lång tid innan galoppen fattades och hon tom hämtade eftersläntare på eget initiativ. Ada fick omdömet "Mycket goda vallanlag" och vi var mycket stolta och nöjda efter en hel dag i hagen med trevliga hundar, kossor - och en liten tjur - samt vänliga och vallningskunniga människor.
Något för Collieklubben?

 
 
Ingen bild

Icka

24 april 2009 16:04

Inom SCK ordnas varje år anlagstest/prova-på med vallning på lite olika ställen. Dessutom har det skett ngn slags inventering har jag för mig.

 
Ingen bild

Marianne

24 april 2009 19:39

Det finns en grupp under SBK som arbetar med att undersöka om möjlighet till prov o tävlingar anpassade till olika vallande raser. Det är just nu mycket som är under förberedande arbete. Några rasklubbar tillfrågades tidigare om de ville använda Bearded Collie Klubbens anlagstest. Bl a SCK svarade ja på den frågan. Det är ingen officiell test för collie, vet inte om den är officiell för bearded collie . Det har bara ordnats ett fåtal sådana tillfällen ännu, men ett kommer nu i maj som jag känner till. Det är antagligen flera på gång.
Det är mycket på gång inom vallandet och många önskar möjlighet att kunna tävla i Sverige med alla vallande raser. Som det är nu får vi göra Lokalprovet om det finns utrymme att komma med. Tyvärr har de flesta får aldrig sett kroppsvallande hundar vilket medför problem som ni nog förstår....
Dessutom är reglerna anpassade till det vallningssätt som border collie och i viss mån working kelpie använder.
Det ska bli mycket spännande att se vad den tillsatta gruppen kan göra för de vallande raserna.

 
Marketta

Marketta

24 april 2009 20:29

Här i närheten har det inte funnits några anlagstest, det skulle vara välidgt roligt och prova på. Fast vete sjutton om jag skulle göra det hos collieklubben.

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Anita

Anita

25 april 2009 09:26

Undrar ifall det finns nått med vallning för collie här i norr, lär nog vara så att man får åka söderöver i så fall. Men vi har i alla fall fått får att valla och det är kanon tycker jag!!

http://www.spireans.se

 
Jeanette

Jeanette

26 april 2009 22:20

Att valla är ju inte bruks & därmed inget värt...

Collieklubben är väl inte intresserad av sånt, deras största intresse just nu är att anmäla sina medlemmar till SKK.

Trakassera uppfödare, ligger dem extra varmt om hjärtat just nu.

Personligen ombads jag efter ett telefonsamtal med collieklubbens ordförande att gå ur klubben...

Hmmm, jag har väl bara varit medlem sen -81, och ligger inte på plus där, kliar inte rätt ryggar.

http://www.geocities.com/heartland/hills/6696/rams

 
Anita

Anita

27 april 2009 08:03

Vallning är väl ändå det som collien är avlad för! Att collieklubben sen har bara bruksare i styrelsen och inte tar hänsyn till andra än bruksare är inte vad clubbens regler säger. Dom ska ju faktiskt värna om alla medlemmar oavsett inriktning. De som jobbar i styrelsen kanske inte passar på sin plats.
Vadå anmäler? Har dom fått fnatt och vill bli utan medlemmar? Är man inte bruksare är man inte välkommen! Jag undrar om det är dax att avsluta sitt medlemskap dit och inte värva medlemmar om det ska fortsätta så här, vad har man för nytta av en klubb som inte är till för alla medlemmar utan bara vissa.

Stå på dig Jeanette!!!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Seppo

27 april 2009 08:15

Hejsan Jeanette och alla collie älskare :)

Nu börjar snålblåsten dra från häxjaktens tider eller kanske vissa uppfödare/aktiva föredrar kristallnatten som jämförelse? i båda fallen var ju resultatet givet, om du inte är med oss är du emot oss, som i häxjakten, flöt du i vattnet var du skyldig, sjönk du var du oskyldig... tyvärr dog dem flesta oskyldiga i processen..

Jag ser framför mig en collie raserad av idogmer baserade på kvasivetenskap som dem inblandade inte ens förstår föresatserna på. Det dem idagsläget hyllar i kör MH säger till och med dess egen skapare att den inte är avsedd till att vara det dem nu aktiva vill göra det till. Kan nog tro att det kommer att bli intressant framöver. Nu har ju diskussionens vindar lagt sig på collieforumet, istortsett all diskussion verkar mer eller mindre nedlagd idagsläget, frånsett en person som verkar vilja raljera över att denne anmäler personer till höger och vänster... och många gånger slår sig själv på tån.
Ha en fortsatt god och varm vår :)

Seppo

 
Ingen bild

Linda

27 april 2009 09:54

Roligt att flera rasklubbar nu inventerar avseende vallningen! :) Klart att collie har kvar vallningsanlagen!
Anita, det ska finnas ett par BC-folk nere kring Piteå som hjälper även de med andra raser. Jag kan tyvärr inga namn men luska runt lite så får du säkert napp.
Här uppe har vi supertrevliga BC-folk ute i Sakajärvi som har ställt upp för flera som ej har BC.

Vi skaffade egna får det blev "enklast" (haha!) så ;)

 
Anita

Anita

27 april 2009 17:45

Hej Linda och tack för tipset! Vi har en massa som har får och kommer att träna i sommar, har nog pratat om att skaffa egna sedan när man landat. Har ju fortfarande inte landat klart här i Piteå. Vallning är roligt och jag hoppas fler blir intresserad av det, kommer själv att ha 5 kullsyskon som ska gå vallning. Sen ifall collieklubben kan ordna så att det blir anlagstest för collie och inte bc-testet så kanske man kan göra det! Bara ta efter hur det är i Amerika! Längtar tills det är dax att börja i alla fall!

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards