Direktlänk till inlägg 21 april 2009

Långhårscollien Asta vallar får

Av Lisbeth - 21 april 2009 19:15

Foto: Jasna Bohlin idé & design: Pernilla Wester

Se här colliens ursprungsfunktion dvs fårvallning med duktiga långhårscollien Asta, ägare & uppfödare Marianne Hansson i Sala.

Asta heter egentligen Gatefields My Goldmine (Gatefields Gaytime-Gatefields Midget Madonna) alltså 2:a generation egenuppfödning (på pappans sida är det faktiskt 4 generationer Gatefield-hundar) med ursprung i S BCH S LCH SUCH Speedlines Black Pepper, så här finns att brås på!

Jag fick massor av bilder från fotograf Jasna Bohlin - tack så mycket.! En hel del av dessa är actionbilder med Asta som fint håller ihop sin flock. Men då ser man ju inte hur hunden ser ut, så jag valde den här. Sköna Asta tål att titta på - är utställd med 7 CERT i 4 olika länder. Härligt att se en collie i arbete!
Bilden är vacker i sig, men den fick bli lite "romantiserad" - tack Pernilla! - för att påminna om colliens "pastorala" - (herde) - förflutna. I England går ju collie numera i Pastoral Group.



 
 
Ingen bild

tant Karin

21 april 2009 20:22

Vilken makalöst vacker bild och vilken underbar collietik.Rastypiskt psyke och vacker exteriör = toppencollie.Grattis Marianne till denna fantastiska uppfödning!

 
Ingen bild

Marillion

21 april 2009 22:24

Varför är det viktigt att visa en bild av hur hunden ser ut? Är det inte viktigare att visa att den faktiskt kan hålla ihop flocken? Hur kan hennes utseende vara viktigare än hennes egenskaper? Vilken fårbonde bryr sig om att deras bc är vacker??? Tycker att det fokuseras alldeles för mycket på hundens utseende och för lite på det som finns innanför skalet.

 
Ingen bild

Lisbeth

21 april 2009 22:52

Va tål du inte att hunden även är vacker!

Idealet är en hund som är både och - alltså funktionell och standardenlig exteriört.

Eller ska man föda upp särskilt fula hundar bara för ingen ska vara förmer eller behöva känna sig ledsen?

Nä vet du vad...

PS Tänk jag tror faktiskt att fårbonden bryr sig om hur djuren ser ut - det som är funktionellt är också harmoniskt och sunt.

 
Taina

Taina

22 april 2009 07:51

Tyvärr så är ju inte livet rättvist. En ful Collie är inte duktigare än en vacker:-)
Att föda upp en Collie som enligt standarden SKALL vara vacker och dessutom duktig på det den skall göra, är en utmaning och där är det bara att buga och bocka för en enastånde hund och uppfödare:-)
Att avla på helheten och det standarden vill ha, borde alla uppfödare göra oavsett ras.

Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

tant Karin

22 april 2009 08:43

Marillion! Vad har BC (border collies, viktigt att tillägga) att göra med långhårscollies? Vad vet du om vad fårbönder tycker om sina collies? Om man väljer att skaffa en långhårscollie, av Astas kvalitet att valla med, så har man verkligen en mycket rastypisk collie, såväl exteriört som mentalt. Måste de hundar som verkligen är BRUKShundar vara fula? Alltså sådana som används i praktiskt riktigt bruksarbete, inte tävlingsbanebruks... Här kan vi se att så är inte fallet. Din bitterhet är tydlig, är du kanske avundsjuk för att det finns vackra arbetande hundar och riktigt duktiga uppfödare av collies in real life? Uppfödare av Mariannes klass är ovanliga, hennes uppfödning skall hyllas!Lyca till Marianne, kennel Gatefield till din underbara uppfödning av collies! Att döpa denna collie till Goldmine är ytterst passande, här har man verkligen en guldgruva!

 
Anja

Anja

22 april 2009 11:17

Hej.
Asta är en fröjd att se både i utställningsringen och inte minst när hon
vallar. Klockrent med mod,snabbhet,lyhördhet och även med egen problemlösning, som tyder på
intelligens.
Stort eloge till Marianne, vars flera andra
hundar också har liknande bedrifter.

http://www.steadwyn.se

 
Anja

Anja

22 april 2009 13:03

Motorsågen i högsta hugg kom jag på att jag vill tillägga att Gatefields hundar har trots sin bevisade skönhet även mycket innanför huvud.
Utöver vallegenskaper finns det Viltspårchampion,Tjänstehund i bevakning, annan med genomförd tjänstehundsutbildning, flera LP hundar och några i bruks blivit uppflyttade till lägre.
En mångsidig standardenlig uppfödning, där "brain and beauty " VERKLIGEN sammanförts.
Plus behagliga hundar att umgås med.


http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

Marianne

22 april 2009 13:30

Oj sådana superlativ! Jag vill passa på att säga något om vallning och vallhundar i all enkelhet, jag vill påpeka att jag inte är någon specialist på området!
Olika raser har olika vallningsbeteende. Border Collie t ex är hundar som oftast använder sk "eye" och arbetar med låg kroppshållning. De har ofta en enorm påverkan på djuren även på långt håll. Border Collie är och förblir outstanding som arbetande vallhund i min mening. Men....andra raser kan utföra mycket bra arbete efter sina förutsättningar. Collie t ex är sk "kroppsvallare" dvs de pendlar fram och tillbaka i drivning. Sådana hundar arbetar normalt mycket närmare djuren.
Jag gissar att Västgötaspetsar också är kroppsvallare?
I beskrivning av vad som krävs av en vallhund kan man bl a läsa
"en vallhund måste ha pondus"
"en vallhund måste ha koncentration"
"en vallhund måste ha samarbetsförmåga // dresserbar
" en vallhund måste ha motor och vilja att arbeta"
"en vallhund måste ha mod att ta itu med motsträviga djur"
Att valla innebär samarbete, respekt och förståelse mellan alla iblandade.
Vi har en stor mängd vallande raser i landet, det stora flertalet hemmahörande i grupp 1. Och visst har exteriören/utseendet betydelse, ingen har glädje av att lägga tid och intresse på att utbilda en hund som inte kommer att hålla för ansträngningen det innebär att vara en arbetande hund.

 
Ingen bild

Ulf

22 april 2009 21:19

Precis så här är den riktiga collien skapad, välanpassad för sin verksamhet och dessutom vacker. Tänk vilken skillnad mot .....

 
Anita

Anita

23 april 2009 11:09

Hej Lisbeth!
Jag har haft den stora glädjen att få se bl.a Asta valla "live". Varit med när Marianne tränat unga hundar och jag måste bara berömma henne till dessa duktiga och härliga hundar. Asta gav mig tårar i ögonen när hon på ett förnämnt sätt vallade fåren och jag hoppas själv få vallande collies nu när jag sett hur det går till. Fick lära mig massor på den tiden jag var hos Marianne och tittade på vallningen.
Tackar Marianne också här för den lärdom hon gav mig!
Asta är bara för fantastisk, mentalt helt underbar, vacker och mycket lättlärd och samarbetsvillig. Tänk vad skönt det är att det finns bra uppfödare som tänker på helheten!
Kan också tillägga att när jag var med så testades en ny hund för vallning och när man ser hur orädda hundar hon har som direkt förstår vad som gäller så vet man att det är bra arbetshundar.

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards