Alla inlägg den 26 juni 2009

Av Lisbeth - 26 juni 2009 11:55

Den vacka huvudstudien 10 månaders Cronys Splendido D'Oro, cert BIG-2 SBK, son till Int It Ch JWW Xtraordinario Xia di Cambiano, top collie in Italy -08 och på god väg för -09! och Bolla di Sapone Nera di Cambiano = en hel Italiensk kombination, faktiskt den första Cambiano kombinationen utanför Italien! I collievärlden, precis som i flertalet raser med liknande ursprung, har det alltid funnits olika fraktioner som verkat mot skilda mål. Med tanke på colliens bakgrund, som tidigare redovisats, har motsättningarna blivit extra skarpa, vilket genom årens lopp utkristalliserat sig till stormiga årsmöten... Men det hela har inte varit värre än att man kan säga att det funnits en balans... bruksfantasterna har omhuldats, deras hundar har tagits fram för att visa att collien, precis som de flesta andra liknande raser, i rätta händer kan vara en kapabel brukshund. Å andra sidan har de uppfödare och ägare respekterats som främst hållit collie som en trevlig familje- och utställningshund. Ända tills nu...

















En grupp människor har tagit över... De representerar ett slags svensk hundsportslig radikalism som alltid varit svår att fatta utanför Sverige. Det kanske handlar främst om självbild... Man vill se sig som företrädare för och återupprättare av collien som brukshund. Ett slags övergripande och allt annat underordnande mål, nästan en religiös övertydelse. Den här typen av människor har man träffat på förr... Påminner om white southafricans eller protestanter på Nordirland... Det närmaste man kan komma här i Sverige är troende kommunister eller folk i sekter; alltså folk som hånfullt och nedlåtande är oemottagliga för sakliga argument. Inte människor med avvikande uppfattningar i sig som man kan ha något emot. Det är själv oförsonligheten... Dessa som överlägset klipper av alla argument: "Ja, JAG kommer iaf att fortsätta träna/tävla/röntga/MH/ögonlysa eller vad det nu är som för ögonblicket aktuellt i dagens fixering vid kontroll av FÖRÄLDRAdjuren - precis som om valparna ärver gener bara från far och mor och övriga individer i stamtavlan försvinner liksom i en fallucka...



Och dessa som tror sig utkorade att "rädda" collien som brukshund. Så mycket bruks verkar det inte vara fråga om, om man tittar i tävlingsstatistiken, det är mest aktiviteter - man tränar och tränar och tränar - men det blir liksom inte så mycket resultat av det hela.. Men man vill gärna FRAMSTÅ som brukscollieuppfödare/ägare... Jag kan i brist på bättre kalla det här gänget för The Irreconcilables - "de oförsonliga" eller de "oomkullrunkeliga" - kanske helt heroiskt Bruks eller Aktivist Bataljonen - som nu fått ett verksamt medel i händerna, nämligen mentalbeskrivning - MH. Jag känner mycket väl konstruktörerna till MH, har suttit i köket hos den nyligen bortgången Sven Järverud och diskuterat just dessa frågor. Det är svårt att tro att Järverud och hans kollegor skulle önskat eller ens trott att deras skapelse skulle komma att användas på detta sätt!

















De etablerade och kunniga collieuppfödarna har haft svårt att värja sig mot aktivisterna och deras utopiska och kompromisslösa krav - här skulle korrigeras och tas i örat! De kultiverade och intellektuellt skolade collieuppfödarna upplevde med en chock aktivisternas kalla förakt för deras erfarenhet, deras kynologiska kunskap och kultur, bristen på intresse för colliens sanna karaktär. De tolererades bara om de lät sig assimileras och bidra till batajonens statistik via tester och prov.

















Så här har det hållit på i tiotalet år, under växande frustration och dålig stämning i collievärlden. Aktivisterna var inte nöjda, man vill ha allt - genast... Och mycket välorganiserat gick man tillväga, tänjande till bristningsgränsen på den representativa demokratins alla möjligheter... I år var det dags att dra åt tumskruvarna en gång för alla... Nu gick det ju inte så bra i slutändan, men det är illa nog att man över huvud taget drivit fram en sådan misstämning inom rasen och så många uppfödare till att ge upp. Visst är det så att en del förintar sin skapelse i all okunnighet. Det är dessa som är de oförsonliga.

Ovido - Quiz & Flashcards