Direktlänk till inlägg 26 juni 2009

De oförsonliga

Av Lisbeth - 26 juni 2009 11:55

Den vacka huvudstudien 10 månaders Cronys Splendido D'Oro, cert BIG-2 SBK, son till Int It Ch JWW Xtraordinario Xia di Cambiano, top collie in Italy -08 och på god väg för -09! och Bolla di Sapone Nera di Cambiano = en hel Italiensk kombination, faktiskt den första Cambiano kombinationen utanför Italien! I collievärlden, precis som i flertalet raser med liknande ursprung, har det alltid funnits olika fraktioner som verkat mot skilda mål. Med tanke på colliens bakgrund, som tidigare redovisats, har motsättningarna blivit extra skarpa, vilket genom årens lopp utkristalliserat sig till stormiga årsmöten... Men det hela har inte varit värre än att man kan säga att det funnits en balans... bruksfantasterna har omhuldats, deras hundar har tagits fram för att visa att collien, precis som de flesta andra liknande raser, i rätta händer kan vara en kapabel brukshund. Å andra sidan har de uppfödare och ägare respekterats som främst hållit collie som en trevlig familje- och utställningshund. Ända tills nu...

















En grupp människor har tagit över... De representerar ett slags svensk hundsportslig radikalism som alltid varit svår att fatta utanför Sverige. Det kanske handlar främst om självbild... Man vill se sig som företrädare för och återupprättare av collien som brukshund. Ett slags övergripande och allt annat underordnande mål, nästan en religiös övertydelse. Den här typen av människor har man träffat på förr... Påminner om white southafricans eller protestanter på Nordirland... Det närmaste man kan komma här i Sverige är troende kommunister eller folk i sekter; alltså folk som hånfullt och nedlåtande är oemottagliga för sakliga argument. Inte människor med avvikande uppfattningar i sig som man kan ha något emot. Det är själv oförsonligheten... Dessa som överlägset klipper av alla argument: "Ja, JAG kommer iaf att fortsätta träna/tävla/röntga/MH/ögonlysa eller vad det nu är som för ögonblicket aktuellt i dagens fixering vid kontroll av FÖRÄLDRAdjuren - precis som om valparna ärver gener bara från far och mor och övriga individer i stamtavlan försvinner liksom i en fallucka...



Och dessa som tror sig utkorade att "rädda" collien som brukshund. Så mycket bruks verkar det inte vara fråga om, om man tittar i tävlingsstatistiken, det är mest aktiviteter - man tränar och tränar och tränar - men det blir liksom inte så mycket resultat av det hela.. Men man vill gärna FRAMSTÅ som brukscollieuppfödare/ägare... Jag kan i brist på bättre kalla det här gänget för The Irreconcilables - "de oförsonliga" eller de "oomkullrunkeliga" - kanske helt heroiskt Bruks eller Aktivist Bataljonen - som nu fått ett verksamt medel i händerna, nämligen mentalbeskrivning - MH. Jag känner mycket väl konstruktörerna till MH, har suttit i köket hos den nyligen bortgången Sven Järverud och diskuterat just dessa frågor. Det är svårt att tro att Järverud och hans kollegor skulle önskat eller ens trott att deras skapelse skulle komma att användas på detta sätt!

















De etablerade och kunniga collieuppfödarna har haft svårt att värja sig mot aktivisterna och deras utopiska och kompromisslösa krav - här skulle korrigeras och tas i örat! De kultiverade och intellektuellt skolade collieuppfödarna upplevde med en chock aktivisternas kalla förakt för deras erfarenhet, deras kynologiska kunskap och kultur, bristen på intresse för colliens sanna karaktär. De tolererades bara om de lät sig assimileras och bidra till batajonens statistik via tester och prov.

















Så här har det hållit på i tiotalet år, under växande frustration och dålig stämning i collievärlden. Aktivisterna var inte nöjda, man vill ha allt - genast... Och mycket välorganiserat gick man tillväga, tänjande till bristningsgränsen på den representativa demokratins alla möjligheter... I år var det dags att dra åt tumskruvarna en gång för alla... Nu gick det ju inte så bra i slutändan, men det är illa nog att man över huvud taget drivit fram en sådan misstämning inom rasen och så många uppfödare till att ge upp. Visst är det så att en del förintar sin skapelse i all okunnighet. Det är dessa som är de oförsonliga.

 
 
Ingen bild

Erika

26 juni 2009 15:51

Är det en nutidsbeskrivning för Dansk/Svensk Gårdshund du så målande beskriver?
Den är ruskigt lik i din resumé - bäva månde vi för DEN framtiden för rasen.

 
Anita

Anita

26 juni 2009 15:54

Ja detta du skriver det känner man så väl igen. Ingen samhörighet bland uppfödarna och ingen känsla för rasen i sig själv. Den fingertoppskänsla som finns bland de bra uppfödarna skulle alla ha. Men tror man att ifall man parar 2 korade föräldar så får man bara bra valpar så får man nog lära sig den hårda vägen att så inte är fallet. Finns en underbart duktig uppfödare som sa till mig en gång att det är inte de bästa som ger de bästa valparna utan där kan skiten komma från. Medelmåttan kan ge det absolut bästa däremot. Hon hade viss erfarenhet av det kan jag också säga ;-) Många gånger önskar jag att dessa "bruksmänniskor" skulle få träffa och se vad som finns i de kennlar dom säger har bara skit.
Hälsningar från solkusten! :-)

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Lisbeth

26 juni 2009 15:57

Erika - dansk-svensk gårdshund står näst "på tur" - kommer på ulvusbloggen.

 
Ingen bild

Marianne

26 juni 2009 18:06

En mycket framstående collieuppfödare sålde en hanvalp till en mycket duktig (och trevlig) tidigare valpköpare. Denna valpköpare meriterade sin collie till tre (!) Championtitlar, lydnad, bruks och utställning. Suveränt och all heder till ägaren och även till uppfödaren!!! Hunden användes en del i avel med gott resultat, både bland "Brucksare" och vanligt colliefolk.
Uppfödaren, som hade många bra hundar, fick några år senare fram ett riktigt stjärnskott som hon behöll. Linjerna var desamma som hos ovanstående på mödernet medan fadern var en GB-import. Hunden ställdes ut och blev med tiden Utställningschampion i flera länder samt INTERNATIONELL dito. Karaktärsprovet genomgicks godkänt. Naturligtvis var även han en efterfrågad avelshund. Så efterfrågad att dåvarande SCK-ordföranden gick ut i Collie Bladet eller om det möjligen var Brukshunden, minns inte riktigt,och påpekade olämpligheten av att använda just denna hanhund.... Han var ju bara utställningsmeriterad och alldeles för populär. Största felet var kanske att han ägdes av en utställningsintresserad framstående uppfödare? Hon hade inget intresse att utbilda honom på något vis, han var en mycket trevlig familjehund och det räckte för henne. Numera, 15-talet år senare är infektionen utvecklad ännu mer och du Lisbeth fortsätter att på ett lättförståeligt sätt beskriva situationen inom collierasen mitt i prick. Tråkigt att en sådan fantastisk ras som collien verkligen är har ett gäng "anhängare" som inte vill rasens bästa och inte bryr sig om att skaffa kunskap nog om ursprung och rasstandard. Collien skapades inte till andra världskriget om nu någon skulle tro det. Jag har själv fött upp, ägt och utbildat en TJH (bev) och borde vara med och slå på trumman för "brucksegenskaper" . Nu är det dock så att jag även är uppfödare i liten skala och måste följa SKKs regler och FCIs standard. Där står inget om att collien ska vara tjänstehund. Dessutom har jag inget intresse av att ha hundar som måste ut o försvara landet, jag vill inte kriga! Att föda upp collie till polistjänstehundar ligger inte heller för mig, ingenstans i rasens standard står det att den ska lämpa sig till det. Även om den gör det i vissa fall så är det inget uppfödare bör sträva alltför ivrigt efter om man vill kalla sig seriös. Heder åt de som kan arbeta användbart med sin hund, oavsett ras. Men jag förstår inte hur man enkelspårigt kan anse att hundar i SBK ska ha "bättre" mentalitet än hundar utanför SBK. Jag har för mig att de flesta hundar ska vara vänliga, sällskapliga och till glädje för sina ägare. Det är väl därför vi har hundar? Rena förolämpningen för alla de (övervägande!) trevliga hundar som inte ingår i SBK Många av oss använder hundar i praktiskt arbete och det tycker jag talar om att hundan har en bra mentalitet.Under förutsättning att hunden samtidigt är en social familjemedlem. Enkelt om man så vill....
Men de gråtmilda tonerna och stampen i marken som understryker vikten av att collien är en brukshund, annars har den dålig mentalitet, känns inte riktigt up to date . Även jag har varit där.... innan jag lärde mig mer.

 
Ingen bild

tant Karin

26 juni 2009 21:21

Tack Marianne för dit väldigt välformulerade inlägg.Jag skulle aldrig någonsin kunna ha en hyperaktiv collie a la "bruckseriet" eftersom jag är lätt handikappad.Därför passar collies mig alldeles utmärkt. Collies från veiitga uppfödare som vet vad de håller på med och som förstår att "min" valp aldrig kommer att bli en skogsmatador och ute i obanad terräng, alltså aldrig bli "brucksad".Däremot följer hunden med mig överallty där det går att ha hund.Ex vis på Malmö Centralstation på tåget till Köpenhamn och självklart följer den med mig i hissar!Naturligtvis kommer även min nästa collie att bli utställningmeriterad, jag gillar utställningar :-).Förhoppningsvis kommer jag att få köpa en med lovande framtid.Mitt intresse av hysteriska collies a la trasdragare är lika med 0.Vill inte på något sätt och vis ha en stressad högtempererad hund som inte klara av livet utan 3 timmars cykelmotion dagligen.Jag kan inte helt enkelt och jag har aldrig velat heller. Tack än en gång Lisbeth för att du håller igång denna blogg.Du har faktiskt hjälpt till att få upp detta med collie och bussdemokrati på agendan för rätt många :-) Förresten, jag har ju glömt att berömma dig för den fina collieartikeln i Brukshunden. Den var verkligen tankeväckande..Hats off!

 
Annette

Annette

27 juni 2009 07:29

- Du skriver så himla bra Lisbeth!!
Det som slår mej är väl att vill man hålla på med bruks så finns det väl andra raser som man kan välja.?!

http://http;//toptails.dinstudio.com

 
Marketta

Marketta

27 juni 2009 09:23

Bra skrivet igen, hoppas dom där collie(o)vännerna läser och börjar lära sig nåt till slut.

Vad som är bra med en collie från utställningslinjer är ju att dom kan man ju använda till vad som helst. Det är väl upp till ägaren och motivera sin hund till att vilja jobba. Dessutom så kan de konsten och ta det lungt också om det inte skulle hända nåt. Men hur slår man på off-knappen på en collie från brukslinjer.

Våra hundar tränas för tillfället i agility, lydnad och rallylydnad. Inga som helst problem trots utställningslinjer. För mig känns det som om bruksfolket straffar collien, men är det inte människan som gör hunden. Om du motiverar hunden ända sen den är valp, och motiverar den bra, så gör den väl vad som helst. Oavsett vilka linjer den kommer ifrån. Men man skall inte gå fram för hårt, utan man kan börja med lek först. Börjar man i valpstadiet så får du väl vilken hund som helst att ta i trasan. Det är väl samma sak med hund från brukslinjer, inte tror jag en vuxen hund tar i trasan om den inte fått lära sig det som valp. Men på MH märks det ju lättare i och med att dom som köper hund med utställningslinjer bryr sig inte om trasan. Då har ju hunden inte fått lära sig det heller. Ja, då heter ju det direkt att det är en hund från utställningslinjer, de har ingen motivation. De som köper hund med brukslinjer, de har väl den där trasan med sig redan när de hämtar hunden. Den där trasan tror jag då inte är nåt medfött, utan den har tränats in ända sen valp. Förresten trasa, det var då ingen trasa när vi gick MH, det var ju för sjutton en hel stock :-o.

http://colliekompisarna.bloggagratis.se

 
Taina

Taina

27 juni 2009 09:45

Denna hane som du beskriver Marianne blev dessutom gammal och höll sig frisk och sund i alla år. Har man upplevt honom så finns det inte många som kan mäta sig. Urvacker stadig, snäll utan att vara mesig. Perfekt.
Att så många framstående Collieuppfödare har gett upp är en katastrof för rasen.
Det som också är trist och oroväckande för många raser är när "aktivisterna" kommer in. På Sheltie så har vi agilityfolket som börjar att efterfråga agilitymeriter....Man skall kanske avla på "agilitygener"!

Taina

http://www.chiroskas.se

 
Ingen bild

tant Karin

29 juni 2009 08:44

De som rör sig bland Collieovännerna och Collie Ufo är nog att anse som terapiresistenta... de vet allt, kan allt och anser att alla andra har fel... man kan ju även läsa dessa tokstollars "alster" på Collie Forum, där de får fria händer, men en del som svarar på tokerierna censureras och avstängs...Nu har ex vis "Drottningen av Mentalitetet" bett om hjälp på Collieforum, då hennes ena tokstollecollie jagar hästar i hagen och har blivit sparkad...trots träning av tiken så kan den inte låta bli... Drottningen kan alltså inte ens hantera sin egen inavlade uppfödning vars colliepsyke är otypiskt... Men BRA MH har de! :-) Svinhugg går igen... Surt sa räven om rönnbären... finns fler ordspråk att applicera om man tänker efter..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards