Direktlänk till inlägg 29 juni 2009

Vem får döma collie?

Av Lisbeth - 29 juni 2009 09:59

(Hund och person på bilden har inget att göra med nedanstående)

Vem ska få döma på utställning? Frågan är intrikat nog, ras- och specialklubb ska säga sitt. Många gånger fungerar det alldeles utmärkt, klubbarnas styrelser är kunniga och ansvarsfulla. Ibland får man dock en känsla av att kompetensen brister både här och där... Styrelsen har fått på tok för stor kostym och tar sig friheter, det är mycket subjektivt tyckande; inget är för litet eller för småttigt för att man inte ska lägga sig i.

Så vem ska då få gå vidareutbildning på collie? Vilka arma personer passerar inte collieklubbens nålsöga?

Det finns domare som dömer i flera grupper, har tävlat bruks upp till elit, är instruktör, gått passiv tjänstgöring på rasen mm, dvs uppfyller lämpliga krav på domare för vidarutbildning. Dessa har sökt till SCK för godkännande, men får just inget svar... Studeras protokoll får man dock intrycket av att SCK släppt igenom så många domare så nu släpps inte fler igenom...

Ska man skratta eller gråta? Tiden avgör om man blir en bra domare... Är det passande att behandla sökande på detta vis? Några i styrelsen har haft collie i ett par år i så det är klart att de vet allt! Och kan se vilka konsekvenser saker får....

Förslagsvis: kan inte SCK omgående kontakta de sökande och bjuda in dem till höstens konferens? Och framförallt se över sina rutiner i detta ämne... Jag vet ingen klubb som nekar, bara erfoderliga meriter finns.

 
 
Ingen bild

Marianne

29 juni 2009 11:50

Jag känner till ett par mycket duktiga domare som faktiskt inte kommit på fråga hos SCK trots att de försökt. Den ena har varit framstående uppfödare av en SBK-ras men tröttnade , kanske p g av de märkliga SBK-bestämmelser som är med och styr avel, meritering och uppfödning, vad vet jag? Det finns ju faktiskt en del domare som får döma t ex collie som inte har någon större kunskap om rasdetaljer alls, utan dömer Hunden Hund oavsett ras. Personligen tyckar jag inte att de är att föredra...

 
Ingen bild

tant Karin

29 juni 2009 19:02

Marianne, detta förekommer i alla hundraser.I en för mig mycket älskad hundras ( annan än collie), sätts det hela tiden upp hundar med "långa linjer" samt med "långa halsar" och "bra resning", de har ofta även ett "vackert flytande rörelsemoment", med andra ord som en collie skall vara.Det är bara det att så skall de INTE se ut enligt rasens standard.Dock:Det ser himla tjusigt ut med dessa svanhalsade långlinjade hundar med flygande svävande trav i en finalring..... Jag vet inte hur många gänger jag sett sådana hundar ställas ut och premieras mycket högt. Trist är det, då många ju inte kan läsa och förstå en rasstandard, inte minst när detta gäller uppfödare inom sagda ras...här galler det kanske mest att att vinna så mycket som möjligt på utställning. Vi som håller hund/ avlar har ett kulturellt ansvar att förvalta, nämligen att se till att raserna inte förändras till oigenkännlighet för att en eller annan sak är på modet just nu...

 
Anja

Anja

30 juni 2009 04:10

Hej.
Natthemkommen från hela dagens resande från tidig morgon hit och dit. Bla sist lämna barnbanet till sena kvällsflyget på Arlanda.
Hemkommen vill jag alltid läsa dels posten (svara några) och även kolla ifall det hänt något som tex på colliebloggen.
Såg att ämnet egentligen var hur rasklubben
bedömmer kompetensen vilka som ska få "refferenser" till att bli domare.
Blev fundersam när jag läste i SCK:s protoll om avslag med motiveringen att det just nu fanns tillräckligt många colliedomare eller ditåt.
Inte bara gällande domare.

Tydligen vår rasklubb och dess företrädare och även de i olika komitteer i synnerhet anser sig vara helt kompetenta även avgöra hur uppfödarna ska avla.
Inte bara en eller två blivit kontaktade och blivit ifrågasatta, även de etablerade. Vi har fått "avelspoliser" i vår rasklubb som jag kallar dem.

Bla en nybliven uppfödare som har en tik, som är högt meriterad i bruks,utställning, har fin MH-beskrivning, bra höfter och ögon, plötsligt blev ifrågasatt att hennes tik skulle gå i avel!!!!
Tydligen med motiveringen att alltför få av hennes kullsyskon hade HD-röntgats, MH:ats.
Det blev en kull trots allt. De flesta, om inte alla i kullen,minns jag inte, är nu MH-beskrivits , HD-röntgats, utställda med riktigt lysande resultat.

Inte undra på att tyvärr vår rasklubb stöter bort även de "mest seriösa, vill göra allt för så bra avel som möjligt", nya uppfödare till och med.Så upplevde denna uppfödare.
Den "stöta bort" uppgiften ska väl inte rasklubben ha !
Jag förstår mig ingenting.
Är det att årtiondens baktalande av collien,
nu orsakat rena rama hysteri och därför förändringen ska hända på vilken bekostnad som helst.
Har ni svaret ?








http://www.steadwyn.se

 
Ingen bild

Ulf

30 juni 2009 13:57

SCK - de allsmäktiga, kan allt, vet allt och har inget intresse av hur det har gått. Självkritik - Nej ! Tyvärr blir det som Anja säger att man skrämmer bort yngre kanske blivande uppfödare för att de inte har rättat in sig i fållan. Man kan ju bara hoppas att det högre upp finns mera kunnande som kan inse de eventuellt allvarliga följderna av beslut som fattas.

 
Anita

Anita

1 juli 2009 11:15

Enda chansen är att man håller sig så långt borta från rasklubben som möjligt! Den har man ju i alla fall ingen nytta av och den ger en ju ingenting. Tror gemenskapen mellan uppfödarna ger mer och sen utbytet man får mellan varann. Anja, Ulla och de andra stora uppfödarna som har visat att rasen är bra ska man tacka för att man får hjälp av och framför allt vet man att deras stora erfarenhet ger mer än rasklubben där det sitter nyblivna collieägare och försöker bestämma hur vi ska göra. Nej, själv så håller jag mig nog borta från rasklubben och tar hellre råd och hjälp av de erfarna! Mina valpköpare vill inte ens köpa medlemsskap i collieklubben när dom sett hur dom beter sig.
Tack Anja för att du hjälpt mig så mycket!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

Erika

1 juli 2009 17:14

Anitas insändare kunde lika gärna gälla Dansk/Svensk Gårdshund! Liknande resonemang & slutsatser hörs från trötta uppfödare och (be)svikna medlemmar när det gäller RDSG!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards