Direktlänk till inlägg 25 juni 2009

Endgame

Av Lisbeth - 25 juni 2009 08:20

Det är nu ett kvartal sedan colliebloggen startade. En massa har hänt...




Ett par engagerade domare som dömer över hela världen, sa ungefär så här:




- Du borde intressera dig för collie! Man håller i Sverige på att förinta en hel ras, praktiskt taget framför ögonen på oss...Det är tänkvärt att studera SKK:s registreringsstatistik. Vad vi har bevittnat är ett fullskaligt experiment i rasförstörelse.




År 1991 registrerades 1609 långhårscollies, förrar året var motsvarande siffra 550 - rasen har tappat 2/3 av den framtida populationen...




Vad var det som hände? Har collie drabbats av någon eller några förödande sjukdomar? O nej - collien är piggelin och tillhör enligt försäkringsstatistiken de friskaste raserna, ivf om man jämför med brukshundsraserna. Har collien mentala defekter som gör att förtvivlade hundägare får avliva sina hundar? Nejdå, inte det heller...




Orsaken finns att söka i s.k tappade sugar. Många uppfödare och andra collieintresserade upplever tillvaron som motig och meningslös. Glädjen med rasen har gått förlorad, man "stångar pannan blodig", etc.




Skälen anges vara dels stämningen som beskrivs som "hatisk" inom rasen/rasklubben och upplevda trakasserier, dels de tvingande regler för avel som införts under senaste decenniet.




Syftet med reglerna är naturligtvis vällovligt, de delas f.ö med övriga raser som SBK har avelsansvar för. I slutändan ska de vara stöd för aveln av raser som klassificeras som "brukshundar" - raser som anses "väl ägna för militärt och polisiärt bruk", alltså brukshundar.




Har då försvaret och polisen anmält något trängande behov av colliehundar? Nej, absolut inte!




Har collien blivit "bättre" som brukshund sedan reglerna infördes? Nej, inte det heller...




Inga collies vann brukscert förra året, inga hundar förekom på mästerskapsnivå. Orsaken till detta står nog att finna i andra ändan på kopplet - collien är inte längre en ras som är ett alternativ för den bruksduktige tävlingsföraren. Är det en katastrof?




Sedan colliebloggen startade får jag varje vecka, ibland varje dag, privata mail från colliefolk. Dessa är rörande lika; tack för engagemanget i collien och ledsnad över den hopplösa situationen för rasen i Sverige. Detta anges som skäl till att man slutat med uppfödning eller funderar på att sluta. Eftersom mailen till mig är just privata, så kan jag inte gärna citera ur dem. Men härom dagen skrev en god vän på sin hemsida i all stillsamhet sina funderingar, vilka väl kan sammanfatta stämningsläget bland collieuppfödare:




"Jag har nu bestämt mej (till 97%) att inte ha någon mera collieuppfödning. Några har frågat.




Trots att (namn) är "godkänd" av både SKK och SCK för avel (och där är det stränga krav), så var det inte lika roligt och uppskattat med collievalpar (tycker jag). Alltför många krav på valpköparna kanske inte är bara av godo?




XX:s valpar är mycket sociala och trevliga, och valpköparna verkar nöjda, men alla collieköpare är inte beredda att höftledsröntga, ögonlysa och mentalbeskriva sina hundar, så som SCK önskar."




Man kan fundera på vad som är meningen med allt och vem som blir gladast av att collien försvinner från kartan. Den här fina sobel hanen är från Danmark, kennel Newark. Är det därifrån vi ska se bilder av collien i framtiden?

 
 
Nilla

Nilla

25 juni 2009 11:45

Ack så välskrivet (Som vanligt) och stämmer tyvärr in på en annan ras som ligger Mig varmt om hjärtat!..........Västgötaspetsen.

http://vastgotaspets.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ulf

25 juni 2009 12:51

Som vanligt helt rätt. Här kan man säga att det är resultatet av "bussdemokrati". När Du säger att "SCK önskar" vill man tillägga "en tvingande önskan". Om jag minns rätt finns en undersökning över hur medlemmarna i SCK fördelades på olika aktivitetsområden. Med reservation för minnesluckor var det 50 - 60 % som ägnade sig åt utställning, 2 - 5 % bruksarbete. MEN de hördes högst och mest. Något bidrag från denna grupp till rasutveckling vet jag inte att man pratat om. Det gamla ordspråket "Tomma tunnor skramlar mest" är verkligen gångbart. Hoppas att rasklubbarna i våra grannländer ser förnuftigt på situationen. Där kan man se många bra representanter för rasen. Beträffande det "nya" hatobjektet PÄLS tycker jag man kan läsa i standarden vad som står. Att det finns avvikande exemplar ingår i statistiken.

 
Ingen bild

tant Karin

25 juni 2009 21:28

Well, inte förvånar någor mig alls.Det lilla fåtal som Ulf nämner, 2-5%, kommer ju mestadels ingen vart alls.De "leker brucks" i som högst LKL. Det är även i dessa "kretsar" som det finns collies med dåligt temperament.Jag tror det beror på att de sönderstressar sina collies redan i valpåldern i all iver att få "bra MH" och framför allt 1 på skotten, vilket en del ju gör stor affär av. Stirriga argsinta collies som bär sig åt ses numera rätt ofta, tyvärr. Och de ägs som vi ju vet till största delen av "brucksarna". I alla fall om man kollar vilka som rapporteras med kod A. Jag informeras ofta om illa beteende även utan kod A anmälan.Magnifikast var det ju på södra Sveriges största show, där en av de tongivande akwardianerna hade en hund som flippade ut totalt, så till den milda grad att den mot reglementet drogs och aldrig uppenbarade sig i Bästa hanhundsklass trots erhållet CK. Den lugnade ner sig först när den hanmat i sin bur.Detta såg jag med egna ögon...Det är ju dessutom "brucksklanen" som gapar mest över dessa urdåliga collies med värdelös mentalitet.Konstigt att de inte byter ras. Det mest amusernade faktumet, är ju att den som kan minst om uppfödning, som härjat mest om all inavel inom rasen när det utvecklades på 1950 och 1960-talen till de fina hundar vi ser idag, inte minst i Sverige, är den som producerat en far-dotterkombination och liksom som alla andra hundhandlare kallar detta en tjuvparning.Denna akwardian har försökt göra sig till Drottning av mentaltest, vilket i o fs ju är självklart, hon är ju den som visat sämst självbehärskning/ mentalitet av de alla i sin förvirrade ordmassa som man kunnat läsa i HS.Hon har i sin magnifika storhet anmält HS till PO.Och hotat med jurist! Alltså:Det är hotat med jurist för att det skrevs sanningar om hennes kompetenta uppfödning a la inavel i HS! (sic!). Uppfödningen kan alla som orkar läsa kontrollera i Hunddata på SKK:s hemsida... HURRA! Hon har fött upp en inavelskull! Vi är rätt många som med tacksamhet kan konstatera att denna kull hittills är den enda som producerats...om man inte räknar med en annan kull som det rörts till om rent otroligt och som är reggad hos SKK med "okänd uppfödare"

Collies är ena trevliga hundar om man ser till att köpa valp från en vettig uppfödare utan ambition att föda upp collies som inte fungerar utan konstant aktivitet... Fram för en vanlig sund collie utan hysteriska tendenser att slita och dra i allting och som hetstränats att dra i trase för det skall man göra under skottmomentet i MH.
Låt SKK ta över rasansvaret, SCK/SBK klarar inte av detta, vilket ju är helt uppenbart när man ser vilket ras i registrerinmgar som rasen utsatts för, av det faktum att vanliga normala uppfödare blir förtalade av den lilla gapande " brucksklicken" som inte ens "kör riktigt bruks"... man kan läsa litaniorna på såväl Collie Ufo som i Collieovännerna om man skulle orka, där beskrivs vilka värdelösa collies som finns i vårt land, speciellt dem som inte är ägda/uppfödda av den illustra klick som fyndigt av Lisbeth döpts till Akwardianer..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards