Direktlänk till inlägg 21 juni 2009

Samma päls där som här...

Av Lisbeth - 21 juni 2009 09:25

Colliedebatten - kom den av sig? Nejdå, den finns där och skvalpar runt fast i andra former... När nu debatten fått ett "värdigt slut" (i Hundsport där "allt" började) då har försvararna av collien (som "brukshund" ska det väl vara) tagit nya grepp. Dels har man krupit till kors och fram under diverse stenar samt bekänt sig som anhängare av rasrena hundar, påhejad av träningsfantaster som visst inte rycker och sliter i sina hundar (om nu något trott det?) och de som inte gjort vare sig det ena eller det andra med någon hund eller ras, men ändå har synpunkter. Ja collie är ju inte särskilt sjuk så att man kan ondgöra sig över det och inte gick det så bra med mentalprioriteringen på KF, ivf inte som tänkt var - så nu är det själv pälsen på långhårscollien som angrips. Det är något skumt med det här; säkert är den moderna långhårscolliens pälsfägring ett nytt påhitt av domare/uppfödare/profitörer?
Men collien har haft en stor och vacker päls långt innan vårt land hade några colliedomare eller andra skönhetsandar eller ens en kennelklubb!
Se här bilden på Ch Charlemagne, född 1879, den collie som anses mest ha bidragit till den moderna långhårscolliens ymniga päls. Han var son till trefärgade Trefoil som var född 1873 på Irland och verkade där.
Och så får man inte glömma den moderna pälsvården som bidrar till bevarandet av den fina pälsen. Före världskriget såg pekingesen ut ungefär som som kortnosad tibetansk spaniel. Den moderna utställningspeken har en sky av päls...
Uppfödarna och utställarna har lärt sig att bevara pälsen intakt och vårda den, utan att för den skull riva bort underullen.
Om man tar och kammar bort all underpäls på en pekingese, tar det ungfär två timmar tills hunden ser ut som en förkrigshund. Jag skulle kunna åta mig att göra samma sak med en utställningscollie. Det kommer att ta hela dagen, men sedan ser hunden ut som två ihopslagna brädlappar med lite päls på - en s.k brukscollie? Är alla nöjda?
Är det ingen som fattar att en collie faktiskt kan vara både vacker - med en massa päls! - och duktig? Det är inte pälsen som är i vägen, det är människan... Det finns ju åtskilliga hundar som har erövrat championat i utställningsringen och på bruksbanan, även högt utställningsmeriterade som vallar.

 
 
Anita

Anita

21 juni 2009 11:25

roligt att läsa om den gamla collien och sen se att det inte är alltid som dom skriver på collieinfo. Jag som inte har pälsmonster utan lagomt med päls på mina hundar kanske rent av har brukscollies? Man vet aldrig ifall det är det dom går efter! Fungerar på spår och sök gör dom i alla fall fast dom inte tävlar.
Nåja, kul du fortsätter att ta fram lite fakta!
Sommarhälsningar från mig!

http://www.spireans.se

 
Ingen bild

tant Karin

21 juni 2009 16:03

men Lisbeth,då! Tjosan och hejsan, du satte ditt långnaglade pekfinger på rätt knapp... igen :-). Jag tror kanske inte att de så "klallande" "brucksarna" bryr sig om att sköta en päls.Den är väl mest ivägen när de går på obanad terräng i skogen. Har även läst ett inlägg på Collie Ufo däre man ansåg att collies utav rasen långhår numera har för mycket päls... måtte de verkligen se denna vackra gamla bild.Tänk den pälsen med moderna pälsvård, den hade sett ut som flera av våra vaclkra collies nuförtiden.!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards