Alla inlägg den 13 maj 2009

Av Lisbeth - 13 maj 2009 06:43

INT N& DKCH WW-90 STEADLYN SHOW STOPPER .








Top Collie i Italien -90








BIS vinnare i Norge, Italien, Schweitz på deras stora colliespecial.








Han föddes upp under prefix Steadlyn som Mia och Anja hade ihop t o m -89, då Mia flyttade till Italien. Därefter tog Anja prefixet Steadwyn och fortsatte här hemma med deras gemensamma linjer.








Han har givit massor underbara avkommor och hans blod lever vidare på kennlar över hela världen.








Med Steadwyn prefix har Anja fött upp 12 INT CH och den 13:e är på gång. Med Steadlyn innan Mia flyttade fick man 10 INTCH = 22 st nu. Jag är säker på att ingen annan colliekennel ligger ens i närheten.

















Otaliga Nationella Champions och vinnare, flera Korade, flera godkända i Finsk MT, bl.a i Finland har ett par blivit FM i lydnad och agility. Viltspårchampion i Sverige.








Den bästa AIK hunden att söka bengaliska eldar på Råsunda, vars son är den första certifierade epileptiker hunden i Europa.








Massor som servicehundar i vardagen i Sverige och ute i Europa. Tyvärr syns deras meriter inte på avelsdata.








Det här är EN fantastisk oförglömlig hund av många från samma kennel som gjort sitt avtryck i collierasen för evärdeliga tider, ett uppfödarrresultat som inger respekt och borde ge credit till Sverige och rendera upphovspersonerna kennelklubbens högsta utmärkelse. Men det här är Sverige som bara svenska krusbär har och vad händer här? Jo, istället får man känna sig uthängd och utpekad som "storproducent" - ja det hinner ju bli några valpkullar på 32 år! - i Nordens största hundtidningen och detta av en människa som aldrig själv åstadkommit något minnesvärt inom kynologin eller ens ett enda eget att visa upp!

Nu får det fanimej vara nog! Har man inte rätt att kräva respekt för raskunskap och mångårig erfarenhet? Plus det där lättdefinierbara som kallas fingerspitzgefühl utan vilket ingen uppfödare aldrig blir annat än valpproducent...








Hur kunde detta ske?






***






Jo den i alla avseenden enastående norrlandskenneln är nämligen i gott sällskap. Så här skriver en kommentar i Ulvusbloggen:






"Ang debattartikel i Hunsdsport.






Nu framstår debattören om möjligt ännu mer humoristisk och roande. Jag ser framför mig ett ånglok som pustar iväg från stationen... Vinkande med vita näsdukar och förvånat mumlande "men jag har ju biljett" står några av nordiska eliten av collieuppfödare!






Vad vill debattören? Tala om att uppfödare som fött upp många KORADE, Tjänstehundar, LP hundar, S VCH, SM vinnare och mängder av CERT o CACIB-vinnande collie, mängder av Championhundar i olika länder i nästan hela världen inte platsar bland uppfödarna längre? Uppfödare som tävlat bruksprov med sina hundar, t o m skydds, utbildat tjänstehundar, utbildat sig inom kynologin, förlöst ett antal valpkullar på plats, planerade valpkullar givetvis, osv. De platsar inte länge! Prioritering av okunniga icke närvarande uppfödare som inte har förmågan att se helheten, "Brain and Beauty" hyllas. Snacka om att skämma ut rasen och rasklubben, en uteslutning ur alla klubbar vore väl att rekommendera. För det finns väl ingen inom vare sig SKK, SBK eller SCK som vill stå upp bakom denna debattör och visa sin totala nonchalans och okunnighet? Men roande är denne debattör onekligen och visst bidrar hon till en ökad sammanhållning bland uppfödare, det måste hon ha credit för.













Det verkar som om debattören önskar ändra colliens mentalitet? Som man umgås blir man sägs det i ett uttryck som ofta stämmer mycket bra.






av Crocks den 8 maj 2009 kl 20:08"






***






Varför engagerar jag mig i detta? Jo för även den senaste artikeln i HS är ett generalangrepp på allt vad Yours Truly ägnat 50 år av livet till. Artikelförfattaren levererar nämligen inga lösningar eller förslag, bara tröga ordmassor och bastanta moralkakor. Vederbörande stöttar sig enbart på agronomers slutsatser - iofs respektabla, men kanske inte i alla avseende per automatik överförbara på hundavel - och vetenskapliga spekulationer. Husdjursgenetik hämtad från lantbrukets djur skall tillämpas där slutprodukten är avsedd att konsumeras. Våra hundar ska vi ju inte äta upp utan leva med. Om inte resultaten från de angripna uppfödarna räknas - vad är det då som räknas?






Är vi alla grundlurade? Vi som tillbringar livet med hundar och uppfödning och som försörjer hela kennelorganisationen med våra medlems-, tävlings- och registreringsavgifter. Vilka äro vi - nyttiga idioter?





Jag förutsätter att man från centralt håll inom SKK en gång för alla klargör att de resultat och meriter som skickliga collieuppfödare kämpat väl för och ägnat sin livstid och hängivelse åt, faktiskt räknas på allvar och inte bara i honnörsbordens middagstal.


Nån djefla ordning får det väl lov att vara i en Kennelklubb!

Ovido - Quiz & Flashcards