Alla inlägg under oktober 2009

Av Lisbeth - 6 oktober 2009 07:47

I Sverige råder en hymmelkultur! Allt ska vara så hemligt... Frälsta själar och Mammons trälar regerar och menigheten ska i största möjliga mån hållas ovetande. De enda som får uttala sig är Ledarna... Vad ska man ha en tidning till om den inte får förmedla nyheter? Vi som jobbar (har jobbat) för tidningen hittar överallt i och utanför organisationen och har decenniers erfarenhet av faktainsamling och nyhetsförmedling. Men ack nej! Detta får vi inte ägna oss åt (sen de senaste fem åren). Medlemmarna kan ju störas på sina rosafärgade moln! Man kan fundera över hur det står till med det demokratiska underskottet? Har man en ordförande som anser att medlemmarna inte behöver veta mer än nödvändigt så sätter det nivån...Sålunda fick vi inte skriva om debaclet när förre administrative chefen tillgrep en miljon av förbundets medel och avvek utomlands. Den nyheten stod istället i Hundsport... Turerna runt kursgården Kydingeholm fick vänta ett par månader... Och nu senast; organisationsstödet på 4,5 miljoner från försvaret utgår fr.o.m 2010... Den uppgiften stoppades av ansvarige utgivare, trots att vem som helst från 20 september kunnat läsa den i regerings budgetproposition... How stupid can you get? Förre ansvarige utgivare Björn Bjuggren värnade den journalistiska friheten högre... Och hur kan man förklara för medlemmarna att förbundets styrelse i praktiken frånhändat sig all beslutanderätt över tidningens upphandling och innehåll och överlämnat den till tämligen gröna tjänstemän? Tidningen är ju de facto det enda reella som medlemmen får för sin medlemsavgift... Dessutom har tjänstemännen gjort klart att tidningsinnehållet nu ska domineras av allmängods och att bruks och brukshundar ska reduceras till ett minimum, trots att våra läsvärdesundersökningar visar att läsarnas önskemål är det omvända. Läsarna får fortsättningsvis nöja sig med 6 nr/år istället för 8 och en 20-procentig höjning av medlemsavgiften... Ingen av de som jobbat för tidningen vill fortsättningsvis göra det, då allt material ska godkännas fyra nummer i förväg! Även vårens colliedebatt fick föras i Hundsport och inte i organisationens tidskrift, vilket varit det naturliga. Medlemmarna hade kunnat få för sig att kejsaren är naken och Caesars hustru får inte ens misstänkas...

Av Lisbeth - 4 oktober 2009 23:08

   

Kors! Colliebloggen har nu kommit upp på listans över de 100 populäraste bloggarna - det finns 44.000 bloggar... Varmt välkomna ska ni vara alla som tittar in! Det firas med den ljuva STEADLYN SEGERNS SÖTMA f. 82 äg. Steadlyn/Steadwyn BIS-junior i Stora Stockholm 1983.

Av Lisbeth - 2 oktober 2009 12:10

På senaste tid har visats en mycket rolig TVserie - Svenska dialektmysterier - av och med populärhistorikern och doktoranden i lingvistik vid Uppsala universitet Fredrik Lindström. Sålunda har det utretts huruvida göteborgare är så goa och roliga som de låter - och det är de! Vidare omfattningen på mellansvenska gnällbältet och varför den jäktade stockholmskan låter så snorkig? Hör ihop med att dagens stockholmares outrotliga skräck att avslöjas som de inflyttade och avsigkomna lantisar som de nästan alltid är... och Rinkebysvenskan... med mera i den stilen. Undertecknad kan bidra med ytterligare variant - bruksspråket! Höres företrädesvis i och omkring appellplaner... Eventuellt ett rikstäckande fenomen eller bara centrerat till området Södertälje - Västerås - Gävle - Stor-Stockholm. Ett slags brutalisering av språket som har sin engelska motsvarighet i den lingvistiska förändring av uttryckssätt som förr kunde iakttas i samband med den numera förbjudna rävjakten. Frostklara mornar, djur, läder, den flåsande brutaliteten förändrar människor och sätten att kommunicera: Tally-ho! Buss på´n... Brukssvenskarna har ett lite hejjigt och småförargligt sätt att förmedla sinnesrörelser, typ "Fullt ös - medvetslös" eller "Kör så det ryker!" Ganska betecknande är att det inte heter tävla på bruksprov utan "köra bruks". Ibland känner man sig som statist i en pilsnerfilm... Den slängiga stilen med instoppade slangord och gliringar som förstås av de invigna, kan vara roande i små portioner. En hel dags brukssvenska är otroligt tröttsam, även om utropen är välmenta. Som t.ex nyligen när en hund riskerade att bli påkörd: "Gittan, kolla din hunnjävel så du inte får en grytlapp med dig hem!" Brukssvenskarna säger sällan "min hund" - utan "hunnjäveln". Det blev stort spektakel när tidningen Brukshunden visade bilder på kamouflagefärgade damer som "körde skydds" på parkeringsplatsen vid en travbana och kommenderade sina hunnjävlar med ord som inte passar i direktsändning, så att säga... Förmodligen var det skämtsamt menat, men på Bruks-SM för några år sedan gick människor omkring med tröjtryck:"Stacket & el - inget fel - Sparka & slå - med SBK". Man kan förstå att människor storknar, som t.ex de intellektuellt skolade och verserade collieuppfödare, vilka hämtat sin inspiration ur en helt annan kulturkrets.

Av Lisbeth - 1 oktober 2009 09:20

   Oj så mycket kommentarer på colliebloggen! Nu bryter vi den debatt som det hela utmynnade i... Ny månad och nya friska tag! Vad är bättre ett stort framtidshopp: STEADWYN FIRE CASTER (på fotot 5 månader).Fyra månader senare debuterade han på Sveg:s brukshundsklubbens utställning. Enligt ägaren mest att han skulle få se andra vyer, hundar av olika raser och lite ringträning. Castor visar sig från sin bästa sida! CK i juniorklassen, BH med Cert, BIR, BIS-Junior för Dan Ericsson. och slutligen BIS-4 för Nina Karlsdotter! Här kan man snacka om "ringträning"!

Ovido - Quiz & Flashcards