Direktlänk till inlägg 28 oktober 2009

Från en ringsekreterare

Av Lisbeth - 28 oktober 2009 18:20

Fick mail med bl.a nedanstående tänkvärda rader från en god vän:"Jag jobbar ibland på utställningar som ringsekreterare. När jag berättar att jag har långhårscollie slår det aldrig fel: Hur står det till med den klubben egentligen? Vad är det som pågår? Kan ni inte göra något för att stoppa förstörelsen av er ras?Tyvärr kan jag inte försvara min rasklubb, ej heller trösta någon med att förändringar kommer att ske."

 
 
Ingen bild

Agnes

2 november 2009 05:49

Raser under SBK är ju sk brukshundar. Det betyder att de "ska" tävla bruksprov. Övrigt räknas inte, möjligen TJH.
Hos collie är det en oerhört låg siffra som tävlar brukstävlingar. Hur är det med andra raser, jämförelsevis? Är det högre antal startande på bruksprov inom de andra SBK-raserna?

 
Ingen bild

Angelita

2 november 2009 15:41

Till ovan...Collien är en fantastisk hund att jobba med, i mångt och mycket även utanför bruksgrenarna...bara för att man inte vill tävla bruks så har man faktiskt rätten att äga Collies...dessutom kan man inte säga..tävlar du inte så finns du inte...eller?? Man kan också fundera över uppfödningen..ex hur många travhästuppfödare tror du själva kör som kuskar??
Jag tycker det var ett oerhört felaktigt inlägg

 
Ingen bild

Agnes

5 november 2009 13:03

Vill ingen svara på min fråga?
Apropå Lisbeths inlägg i bloggen:
Det är nog inte den enda ringsekreteraren som får möta liknande frågor ute på fältet. Det pratas mycket om collie och collieklubben och det är inte så mycket gott som sägs. Problemet tros i den allmänna hundvärlden vara Den Kungliga Svenska Avundsjukan som slagit till. Några uppfödare lyckas för bra med sina hundar. Framgångar måste stoppas på ett eller annat sätt, det gäller att få folket med sig...
Nu har ju oftast den normalbegåvade redan listat ut intrigerna som pågår så det här är ju ingen nyhet precis för er. Men jag har hört att en av de största motståndarna mot framgångsfolket i collievärlden vill bli utställningsdomare. Ganska otroligt men rätt naturligt. Det är ju också ett sätt att slå de framgångsrika! Som tur är lär väl colliefolket aldrig ens titta åt min ras, tokar finns i alla raser men det jag hör och läser om colliefolket slår alla rekord. Sånt folk vill ingen rasklubb i hundvärlden ta i med tång!
Ta in det här i bloggen den som törs!

 
Ingen bild

Angelita

6 november 2009 12:01

Jag håller med dig...skulle heller inte vilja ha den sortens människa i sin klubb som bra vill ha intriger..och jag är nog inte ensam om att tycka det...det är bättre att hålla sig ifrån dessa pessimistnersvärtande energislukare, låta dem slåss i sin egen sandlåda...de skriker högt men jag tror faktiskt inte de är så många...det finns många begåvade och normala Colliefolk med, som tur är :) och jag tycker det låter jättespännande om man utbildar fler domare, deras främsta uppgift är ju att jobba för att rasstandarden ska bevaras och efterföljas...ja det måste ju vara bättre med den kunskapen om hur en Collie ska vara, i jämförelse med de blandrasförslag man tycker man skulle kunna " förbättra " rasen med så att Collien skulle bli likhet med annan ras :)

 
Anita

Anita

18 november 2009 16:00

Tyvärr så har väl collieklubben motarbetat många av sina medlemmar och uppfödare. Uppfödare som på internationell nivå har visat framfötterna och har hundar som är mycket bra. En rasklubb som motarbetar sina medlemmar tappar fort antalet som är intresserad av dem och det kanske med tiden bara sitter en klick "bruksare" där med beundran för varann och kan klappa varann på ryggen och tala om hur "duktiga" dom är. Det blir de som får försörja klubben ekonomiskt när andra drar sig därifrån för att dom är less på hur dom blir behandlade. Förr sa man med glädje till sina valpköpare att dom skulle gå med i klubben men idag så talar man bara om att det är onödigt att betala dit för det ger dem inget. Bättre att gå med i en lokal brukshundsklubb.
Att förbättra rasen som dom anser att vi ska göra kanske inte går att fixa på 1 generation som dom anser att vi bör klara av. I längden blir det nog bara pannkaka av den saken och nya sjukdomar och mera genetiska arvsanlag till det negativa. Vem vill ha en collie som uppför sig som en schäffer? Vem vill springa till veterinären varje vecka? Vem vill ha kravet över sig att ska du köpa valp hos mig så måste du tävla? Köper man inte hund för att man tycker om rasen och sen får man se vad man gör med hunden? Många som jag känner säger att deras dröm är en collie men tyvärr så köper dom hellre en blandras bara för att slippa bråket på klubben eftersom det är vida kring om detta bråk. Uppfödare av andra raser diskuterar hur det kan vara på det sättet som det är idag.
Kanske man ska sluta som uppfödare av collie och börja med blandrasuppfödning? Billigare när man slipper alla krav och sen ingen som kan bråka på en hela tiden från en klubb som egentligen är till för alla medlemmar och inte bara en liten klick. 99% av collierna som föds säljs som familjehundar och denna lilla klick som säljs till "bruks" ska vara det avgörande?

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards