Direktlänk till inlägg 9 mars 2009

Collien i Brukshundklubben

Av Lisbeth - 9 mars 2009 08:25

Tillskyndare av collien som brukshund brukar med emfas hävda ungefär följande: "collie är en brukshund, den har alltid varit en brukshund och skall allt framgent vara en brukshund". Därefter sluts ansiktet musslelikt, antydandes att det bara är att acceptera dessa ovedersägliga fakta.



Så är det naturligtvis inte alls. Påståendet är en devot historieförfalskning grundat på önsketänkande.



Först och främst: vad är en brukshund? "Gruppbeteckningen brukshundar i den betydelse den nu fått härrör sig från Svenska Brukshundklubben. Den bildades 1940 såsom specialklubb för de raser, vilka ansågs särskilt väl ägna sig åt militära och polisiära ändamål samt som skydds- och vakthundar för civilt bruk." (SKK:s standardverk Hundboken I, 1957).



Collie kom in i Brukshundklubben först år 1942, då SKK beslöt att den skulle hänföras till gruppen brukshundar och officiellt insorteras under SBK:s hägn. Det under krigsåren de militära behoven som styrde. Collien fick status som brukshund, medan airedaleterrier överfördes till Terrierklubben. Så kan det gå!














”Detta betyder alltså att collien, för att erhålla championat å utställningar, måste ha avlagt anlagsprov å erkänt bruksprov. Collien blir därigenom även berättigad att i alla förekommande klasser deltaga i bruksprov. Särskild sektionsstyrelsen för collie har bildats”, skrev Brukshunden 1941.



Till att börja med deltog collie sparsamt i bruksproven. Den första collie som erövrade bruksprovschampionat var Ch Ruff, son till Ch Sandy, en av 40-talets framgångsrikaste inom rasen. Ch Asagådens King Dark var rasens första bruksprovsstjärna och tog sex cert i början av 50-talet. Collie var inte med på rikssegrarprovet förrän år 1952, men då slog rasen till direkt och fick en svensk mästare, Ch Asagårdens King Dark stod för denna historiska seger. Året därpå återkom ekipaget på en silverplats. 1955 tog Tommy brons i spårhundsgruppen och 1957 blev det spårsilver för Pompe, medan Tommy blev 4:a. Båda hundarna deltog därefter i flera SM, Pompe skulle hamna på pallen 1960 när han tog brons i spår. Under resten av 60-talet lyste collien med sin frånvaro på mästerskapsnivå, men brukschampionat erövrades av flera hundar; Hassleholms Åby, Poulsgaards Black Maid samt Golden June.














Collie kunde dock fortfarande slåss om bruksmedaljerna; Hassleholms Åby tog sökbrons 1974 och Golden June vann rapportsilver 1978. Collie fick en svensk mästare i sök 1980, Hassleholms Omar.














År 1980 blev Hassleholms Omar Årets Brukshund.














Under tidsperioden 1968 – 1993 höll brukshundrasen collie ställningarna väl; 10 hundar erövrade brukschampionat och inte mindre än 65 hundar blev lydnadschampion. Under tiden 1976 – 1992 blev 18 collie tjänstehundar i bevakning. 1982 kom den första tjänstehunden i räddning, Arrow, som ingick i pionjärgruppen av utbildade räddningshundar i vårt land. Arrow följdes av fem räddningshundar åren 1983 - 1991. Det är exempel på intresset hos många collieägare att arbeta med sina hundar och på att collien i rätta händer kan vara en mycket kapabel brukshund.














Men sedan dess har det sett mörkare ut för collien som arbetande hund. Så sent som år 1986 vann collie 7 brukscert, men år 2001 hade inga cert i bruks tagits av långhårscollie. Samma år fick långhårscollie (alla grupper och klasser, exkl akl) 22 godkända resultat av 13 individer. (SBK:s tävlingsstatistik 2001).














Det förtjänar att påpekas att provreglerna ändrats de senaste decennierna. Fortfarande tävlas i den fyra grenarna skydds, spår, rapport och sök, men proven har blivit mer tävlingsinriktade och kraven på fart och precision missgynnar raser som t.ex collie. De senaste decennier har collie helt försvunnit ur mästerskapssammanhang, bara någon enstaka hund kommer upp i elitklass. Tävlingsintresserade uppfödare har försökt att anpassa collien till nyare tiders krav; "mera motor" är receptet. Men att pilla på inre egenskaper har sina risker... Collie med mer jaktkamplust, bättre gripande, etc. är ofta hetsigare, mer lättstressade - långt ifrån den nobla, värdiga, vänliga collien... det har t.o.m rapporterats om collie som slåss...


Hur ser då dagsläget ut för collien som brukshund? Uppenbarligen är många kallade men få utvalda:

Så här redovisar collieklubben brukstävlandet 2008:


"Vi ser en liten ökning av tävlande långhår i appellklass under året. Detta är mycket glädjande och går i linje med vår avelspolicy."


En ökning av antalet starter, men inte så många som blir upplyttade.


Appellklass:


29 långhår startade, 14 uppflyttade.


Lägre klass:


17 tävlande, 6 uppflyttade


Högre klass:


7 tävlande, 1 uppflyttad


Elitklass:


5 tävlande, 2 erhållit cert eller certpoäng


 
 
Ingen bild

Angelita

9 mars 2009 09:45

mkt Intressant läsning. Du skriver att det tävlades mer med Collie, innan 1986, kan det vara så att vissa av dessa förare, idag är uppfödare.Bara en intressant fråga för mig kanske, men eftersom det hela tiden påpekas att uppfödarna inte har intresse i rasen som en arbetande hund..

 
Anita

Anita

9 mars 2009 11:01

Måste fråga ifall man hittar någonstans om det är samma hundar som räknas...tex. ifall de 6 uppflyttade till högra klass är samma som de 7 tävlande i högre? I så fall är det mindre antal hundar än som det står på de siffrorna. Bara en liten tanke så där rätt ut. Skulle vara intressant att veta det.

http://www.spireans.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards