Direktlänk till inlägg 17 november 2009

Golvrädsla?

Av Lisbeth - 17 november 2009 13:02

På förliden konferens dryftades miljörädslor av alla slag - och naturligtvis också syftet med och behov av mentalbeskrivning MH. Rädda hundar är ett lidande för dem själva och stort bekymmer för omgivningen. Ambitionen är alltså behjärtansvärd, men liksom andra avelsinstrument är MH förhållandevis trubbigt. Kan alla problem definieras via MH? Hur får man fram exempelvis aggressioner via MH? Under konferensens gång påtalades "golv- och andra miljörädslor" som collie sägs vara drabbad av i beklaglig utsträckning. Någonstans här ryckte det till i ett friskt öra. Yours Truly har frågat folk som sett oändligt många fler collie och det under många år och över hela världen, alltså ett antal internationella domare, om hur pass vanligt det är med golvrädda collies. De flesta sa ungefär så här: "Golvrädsla är numera inte så vanligt." Exempelvis Kari Järvinen: - Nuförtiden är det sällan som man ser en nervös collie."Göran Bodegård var av samma åsikt och tillade: - "Man kan fundera på om hundarna ser ordentligt..."***Det här har jag läst någonstans... Var? Grubbel. Forskning. Och si! Här fanns det i Rasmonografi över collie som vet Berit Wallin-Håkansson utarbetat:- "Vid ögonspeglingar har i enstaka fall setts små, mörka "inaktiva" papiller som tecken till underutveckling av synnerven, s k opticushypoplasi. Störningar av synnervernas utveckling misstänks i vissa fall kunna orsaka en del hundars rädsla för blanka, mönstrade golv." (Wikström B. Collie eye anomaly. Redovisning av ögonspeglingar av collie i Mellansverige 1974-84, Sv. Vet. Tidn.)

 
 
marianne

marianne

17 november 2009 15:24

Hej! Jag har sett ett flertal collie med titeln Korad som varit "golvrädda". Det finns många fler än jag som kan bekräfta detta. Redna på tidigt 80-tal var många collieuppfödare ganska eniga om att vad vi kunde betrakta som sk golvrädsla berodde på synen och inte på rädsla. Idag är det ytterst obekvämt att framföra sådan fakta då de som har en benägenhet att veta bäst tyvärr inte syns vara mottagliga för forskning, erfarenhet och rön. Beklagligt.

http://www.gatefields.se

 
AnnLotta

AnnLotta

17 november 2009 17:17

Så intressant!
Min första collie, underbara och för alltid älskade Ronja, var faktiskt inte rädd för något alls. Däremot hade hon ett underligt beteende gällande golv.

Helt kala golv hade hon inga som helst problem med.
Hon släntrade obehindrat genom Göteborgs Central, på det hårda, kalla marmorgolvet. Inga golvrädslor där inte. När jag inga mattor hade på hemma, vid städningar t.ex så var hon helt oberörd och gick som om hon var ute i skog och mark.
MEN.
När jag hade lagt på mattorna så var hennes största nöje att hoppa mellan mattorna(!). Hon tog alltså sats och tog ett skutt, kande iväg på mattan och om och om igen gjorde hon detta.
Tro mig, jag har funderat på detta beteende. Var hon trots allt golvrädd? Hur kommer det sig att hon inte visade något tecken på rädsla när det inte fanns något mjukare att gå på. Om hon bara ville undvika ett förhatligt golv, när hon hoppade, varför bar hon sig åt som om hon lekte och gjorde om proceduren om och om igen?

Det är ju så att om man inte har sett något med egna ögon, så är det svårare att "tro" på. Dock är det så att undertecknad senare i livet har införskaffat ytterligare sex collies, och INGEN av dem visar ett enda uns golvrädsla. Eller någon annan rädsla för den delen. Helt naturligt är jag en aning skeptisk mot den skräckpropaganda som hörs, men samtidigt kan jag ju inte förneka att de s.k MH-spindlarna visar otrevligt mycket rädslor.
Kan det vara en tolkningsfråga?


http://www.anlyn.se

 
Ingen bild

Linda

17 november 2009 19:09

Då rasslade ytterligare ett mantra bort, nämligen golvrädsla, detta är inte en "rädsla" utan ett ögonfel.Ögonveterinärerna kommer från 1 jan att få helt nya protokoll att fylla i.På dessa skall allting som specialist ögonveterinärerna upptäcker vid en lysning stå med i protokollet.Dessutom kommer samtliga dessa resultat kunna läsas på Hunddata vad jag förstått...Kanske man kan komma mer tillrätta med detta medicinska fel då.Inte skylla allting på "rädslor"... När det kommer till korade har det alltid skyllts på annat när en dylik hund tramsar till det. Dena har då oftast en "dålig dag" dock gäller denna undanflykt aldrig andra/andras hundar... "Vännerna" är bra på att få till det... och skylla på annat än uselt temperament.... Korade hundar med kod A, lydnadsmeriterade collies också eller kanske mamman till 2 kod A, hon som på en utställning bet folk runt en utställningsring...det kod A smusslades bort och personen som blev biten övertalades att inte anmäla..ex vis.. de har ALLTID en dålig dag när de biter utställningsdomare eller lydnadsdomare eller annat folk... De kanske inte ser bra? Skall bli intressant att höra DEN bortförklaringen nu.

 
Ingen bild

Lisbeth

17 november 2009 22:52

Jag kan bara referera till det jag läst som var publicerat i Colliebladet nr 2 1994 (ordagrant återgivet).

Nu när så många är på krigsstigen mot verkliga eller inbillade rädslor så får man väl fundera på om allt verkligen ska buntas samman och kallas dålig mentalitet och rädslor. Vissa beteende kan ha andra förklaringar. Och allt behöver inte vara ärftligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisbeth - 25 februari 2010 16:24


Nytt collierelaterat på http://ulvus.bloggplatsen.se/

Av Lisbeth - 5 januari 2010 22:12


   ... med underbar collie... Ingledene She Bounds To Love 2 certifikat  11 månader! ...

Av Lisbeth - 4 januari 2010 13:22

.. ang nedanstående inlägg. Collie har tillhört SBK sedan 1942.. Den 28 maj 1967 samlades collieintresserade i Dalsjöfors hemma hos Anna-Lisa och Bertil Risinger för att diskutera bildandet av en collieförening. Närvarande: Brita Rosengren, Arne Jons...

Av Lisbeth - 3 januari 2010 10:12


Ur historikens djup framkommer frågan om collies specialklubbstillhörighet (liksom flera andra SBK-rasers; schäfer, dobermann...) Den har varit på tapeten flera gånger under årens lopp. Bl.a. årsmötet 1980 då frågan lite diffust bordlades och utmy...

Av Lisbeth - 28 december 2009 13:47


     ... och särskilt då jag...   Den här 6-veckors obetalbart söta och vädjande collietösen är uppfödd hos kennel Seabound' s och heter passande nog Seabound' s Love Love Love... Man blir helt förbi av hjärtenupenhet! Och stamtavlan innehåll...

Ovido - Quiz & Flashcards